Med en lidenskap for lyset
- Raymond Engmark
- 6. juni
- 4 min lesing
Hvordan man skaper et godt bilde er avhengig av mange ting, det kan være komposisjon, modell, farger, kontrast, dybdeskarphet - men et verktøy er sjefen over alle sjefer, nemlig lyset! Det latinske uttrykket for fotografi kommer fra ordet phōs, som betyr lys, og ordet graphē, som betyr å tegne. Så selve definisjonen på å fotografere er å tegne med lys. Om man fotograferer store reklamekampanjer i Oslo eller fugler ute i skogen, så er det lyset som tegner hva man fotografer.
For fotografer er det en milepæl i karrieren når man føler man "har sett lyset", og kan bruke lyset til å forme det uttrykket man ønsker. Vi reklamefotografer er noen skikkelig lysnerder, og når man da får en bestilling inn fra lysdesigner Lorang Brendløkken i Ljossatt på Hamar, så blir det en liten supernova. Ljossatt har drevet med prisvinnende lysdesign siden 2005, særlig kjent for leveringene sine innenfor museer, kirker og kulturminner. Når anerkjente Norsk Luftfartsmuseum skulle oppdatere lyssettingen på militær utstilling, så var det bare naturlig at valget falt på Ljossatt for å fremheve utstillingen på best mulig måte.

Det å fotografere for en lysdesigner er enklere og vanskeligere på samme tid. Når utstillingen er lyssatt med høy kvalitet så er motivene utrolig tilgivende å fotografere på en god måte. Men samtidig skal man formidle en visjon som tilhører noen andre, og må forsøke å komme inn i hodet deres, og forstå på en god måte hva de ønsker å kommunisere. Når utstillingen er så maksimalistisk som den er hos Norsk Luftfartsmuseum, så er den veldig ulik en utstilling i for eksempel et galleri, hvor man oftest ledes i en oppsatt løype og ser motivene på en bestemt måte. Her kan man se utstillingen på "en million" forskjellige måter, og litt som når man fotograferer et menneske, så handler det om å finne den beste versjonen å formidle til publikum. Det å jobbe for det beste bildet, og ikke nøye seg med et greit nok bilde er krevende. Før jeg startet opptakene, så dro jeg på befaring til museet i over to timer, for at jeg skulle få en god forståelse på hvilke motiver som best ble fotografert fra hvor.



Når man fotograferer til en lysdesigners portofolio så er det også en balansegang på hvor mye etterarbeid man kan tillate seg. Det er viktig at utstillingen oppleves fra sin beste side, som om man selv hadde vært til stede, og man skal ikke risikere autensiteten til lysdesignet. For eksempel så kan man ikke retusjere selve lyset, men man kan retusjere f.eks midlertidige objekter eller skader i gulv. Når det handler om dokumentering så tror mange at man bare skal vise noe som det er - men bildet lyver - alltid! To forskjellige foto kan se helt forskjellige ut selv om de ikke er redigert, og begge forteller sannheten, men begge sin egen versjon av sannheten. Hvilken dybdeskarphet fotograferer man på? Hvilken brennvidde bruker man? Hvilken lukker bruker man? Hvor mye vignettering og distortion gir den linsen man har valgt? Dermed må man som fotograf finne en gyllen mellomvei for hvor mye kan man jobbe med bildene, men likevel kunne stå inne for at bildene er autentiske.

Det er lett å tenke at fordi utstillingen var så godt lyssatt, så var det bare å dukke opp med kamera, skyte fra hofta, også var jobben gjort. Men oppdraget bestod i masse god kommunikasjon med lysdesigner, befaring, fotografering over flere dager og et møysommelig etterarbeid for å fremheve kontrasten, fargene og dramaturgien som lysdesigneren ønsket å vise frem. Mange av bildene ble også fotografert fra stillas for å få de riktige vinklene for å fremheve detaljene på en god måte. Og for å få teknisk best mulig bilder med minst mulig ISO-støy, så betød det å stå klink stille i et stillas med lang lukkertid, for at bildene ikke skulle bli uskarpe.
Dette var et flott oppdrag å jobbe med, lyssettingen var allerede gjort på en fremdragende måte, men det var likevel et hav av andre oppgaver man kan løse på en best mulig måte, for å vise frem lyssettingen på en best mulig måte for kunden.
Se hele leveransen fra lyssettingen av den millitære delen i galleriet under, og besøk gjerne utstillingen hos Norsk Luftfartsmuseum. Mens jeg gjorde opptakene overhørte jeg guider som kunne gå i dybden på historiene rundt det som er i utstillingen, og det er noe jeg virkelig vil anbefale for å få en stor dose spennende, viktig og nyttig historie inn i arkivet på skuldrene.
Komentáře